Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

niedziela, 17 czerwca 2012

Tradycyjny bigos



Czy ktoś z nas nie lubi tradycyjnego bigosu. Pytanie:) Chyba każdy za nim przepada. w końcu jest znany nawet poza granicami naszego kraju;) Polecam jest pyszny i można go podawać przy każdej okazji. Bigos jest potrawą która ma specyficzny zapach i smak. Dlatego też jest sztuką odpowiednie doprawienie tej potrawy. Osobiście lubię gdy bigos jest troszkę ostrzejszy.


Składniki:
500 g kapusty białej
500 g kapusty kiszonej
250 g schabu z kością
200 g kiełbasy
1 cebula
2 łyżki oleju
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, Zioła prowansalskie

Wykonanie:
Kapustę białą zszatkować, wypłukać i wrzucić do garnka. Schab z kością opłukać i wrzucić w całości do garnka z białą kapustą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, wszystko zalać wodą i gotować przez ok. 30 min
Następnie przepłukać kapustę kiszoną, zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, należy ją odcedzić i wrzucić do garnka z białą kapustą, międzyczasie wyjmując schab z kością z garnka. Kapusty razem wymieszać i gotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Schab obrać z kości i pokroić go w kostkę, kiełbasę również pokroić w kostkę, wszystko dodać do cebuli i podsmażyć . Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy i wymieszać z mięsem.
Tak przygotowane mięso łączymy z gotującą się kapustą. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 20min co jakiś czas mieszając. Należy pamiętać aby bigos doprawić według własnego gustu. Możemy również użyć innych przypraw które lubimy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz