Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

wtorek, 7 sierpnia 2012

Rewelacyjne Smażone Ziemniaczki


Uwielbiam przyrządzać je w swoim domu. W wykonaniu są bardzo szybkie, a w smaku po prostu wyśmienite. Zazwyczaj gdy je robię to nie korzystam z tych samych składników. Dlatego nie podaję przepisu na smażone ziemniaczki. Opiszę to jak ja je wykonuje i co dodaję. A robię je zazwyczaj z składników które akurat mam pod ręką. Najważniejsze są oczywiście ziemniaki i cebula. Ziemniaki po obraniu i umyciu kroję na grubsze plastry i wrzucam na głęboką patelnie . Następnie cebulę obieram, kroję w kostkę i posypuje nią ziemniaki. Resztę składników można dodać według własnych upodobań. U mnie jest to zazwyczaj, to co mam pod ręką. Jest to też dobra potrawa na pozbycie się produktów które zalegają nam w lodówce, a które można jeszcze wykorzystać. Możemy dodać praktycznie wszystko: marchewkę, pietruszkę, pokrojone plasterki wędliny, ser żółty, pokrojoną kiełbasę, fasolkę szparagową, kukurydzę ,brokuły, pieczarki. Dodajemy to co chcemy, posypujemy całość ok 2 łyżkami Vegety, polewamy olejem –ilość Vegety i oleju uzależniona jest od ilości jaką robimy. Polecam też na koniec posypać koperkiem dla lepszego smaku i zapachu. Patelnie przykrywamy i całość smażymy. Należy pamiętać aby po ok 8 min od rozpoczęcia smażenia od czasu do czasu pomieszać całą potrawę. Smażymy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Uwielbiam gdy są trochę przypieczone bo wtedy o wiele lepiej smakują. Najlepsze są podawane z kefirem. POLECAM

2 komentarze:

  1. oj, poproszę i porcję dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten przepis idealnie nadaje się do zrobienia w kociołku, w ognisku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-zeliwny-farmcook-p-744.html
    pycha :)

    OdpowiedzUsuń