Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 3 sierpnia 2012

Roladki drobiowe z oscypkiem i żurawiną



Bardzo smaczne połączenie żurawiny, oscypka i delikatnego mięska.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 małe oscypki
4 łyżki żurawiny
2 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
Przyprawy : sól pieprz Vegeta

Wykonanie:
Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę delikatnie rozbić tłuczkiem, tak aby powstały nam dość duże okrągłe kotlety. Rozbitą pierś smarujemy żurawiną. Następnie oscypka przekrawamy na pół i jedną z połówek umieszczamy na jednym końcu posmarowanej żurawiną piersi. Zaczynając od strony na której znajduje się oscypek zawijamy naszą roladkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi połówkami fileta. Powstałe roladki obtaczamy w mące, następnie w panierce- jajka+ przyprawy, a na końcu obtaczamy roladki w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia wydobywa się sok z żurawiny co jest normalne


1 komentarz:

  1. uwielbiam Nowy Sącz. :) bardzo mi się podoba Twój blog.
    zjadłabym oscypka, zjadłabym. :) tylko w Warszawie są marne szanse na smacznego oscypka...

    OdpowiedzUsuń