Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

niedziela, 27 stycznia 2013

Bułeczki z niespodzianką

 
Składniki na ciasto:
5 dag drożdży
3 szklanki mąki
1 szklanki mleka
Szczypta soli

Składniki na farsz:
30 dag pieczarek
1 większa cebula
4 łyżki oleju
Sól, pieprz

Wykonanie:
Mleko delikatnie podgrzać . w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 4 łyżki mąki, połączyć razem i pozostawić pod przykryciem na ok. 15 min do wyrośnięcia.
Po 15 min dodajemy do rozczynu resztę mąki, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.
Wykonanie farszu:
Pieczarki obrać i pozbyć się trzonków. Następnie pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać olej i podsmażyć ją na złoty kolor.
Gdy cebula się zarumieni dodajemy pokrojone pieczarki i dolewamy ¾ szklanki zimnej wody. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min następnie doprawiamy według własnego uznanie. Farsz studzimy.

Gdy nasze ciasto już wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz tak aby nie kleiło nam się do rąk. Gdy będzie gotowe to urywamy po trochę ciasta, formujemy w rękach na kształt kulki, którą następnie delikatnie spłaszczamy a następnie na środku umieszczamy trochę farszu i delikatnie sklejamy boki ciasta. Tak samo postępujemy z całą resztą ciasta i farszu.
Bułeczki przed włożeniem do piekarnika należy delikatnie wysmarować olejem. Możemy posypać bułki startym serem żółtym lub sezamem.
Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia w moim przypadku ok. 12-15 min. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz