Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 18 lutego 2013

Kuleczki Ziemniaczane



Idealny dodatek do dania głównego. Kuleczki nie są czasochłonne a efekt który dają jest rewelacyjny. Można je podać np. zamiast gotowanych ziemniaków czy frytek.

Składniki:

0,7 kg ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Pieprz, sól, Vegeta
Olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie ostudzić i dokładnie zgnieść. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, jajko i przyprawić według własnych upodobań- całość dokładnie wyrobić. Ewentualnie można dodać jeszcze do ciasta drobno posiekaną natkę pietruszki. Następnie formować małe kuleczki. Podczas formowania kuleczek, gdy ciasto będzie nam kleiło się do rąk możemy posypać je delikatnie mąką pszenną. Powstałe kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się. Podczas smażenia mogą trochę popękać ale to jest normalne
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz