Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 4 lutego 2013

Pieczony schab z pieczarkami i serem żółtym




Uwielbiam ten schab. Często mówię  na niego schab z niespodzianką 
Delikatny, soczysty, po prostu rewelacyjny.


Składniki:
0,5 kg schabu bez kości
0,4 kg pieczarek
0,4 kg sera żółtego
1 mała cebula
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, oregano, bazylia

Przygotowanie:
Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Następnie z obu stron posypujemy, przyprawami i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aby mięso nabrało aromatu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do usmażonej cebuli. Wszystko razem dusimy. Następnie należy wysmarować blachę olejem i ułożyć na niej przygotowane kawałki schabu. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika , 180 stopni i piec ok. 15 min. Co jakiś czas obracać mięso na drugą stronę. Po 15 min wyjąć mięso z piekarnika i położyć na nim uduszone pieczarki a na pieczarkach umieścić kawałki pokrojonego w plastry sera żółtego. Wszystko razem włożyć jeszcze raz do piekarnika i piec ok. 15 min w temperaturze 150 stopni.

2 komentarze:

  1. zamiast pieczarek daję plaster ananasa - niebo.

    OdpowiedzUsuń