Rolada Truskawkowa
Uwielbiam truskawki i może dlatego najchętniej robię tę
właśnie roladę.
Smakuje wszystkim. Jest delikatna, puszysta po prostu
wyśmienita.
Idealna na wiosenne poranki do porannej filiżanki kawy, aby
choć na chwilę zapomnieć o problemach i dać się ponieść marzeniom.
Składniki na ciasto:
5 jajek
¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180stopni.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i
żółtka , ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i delikatnie wymieszać.
Masę biszkoptową wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja
blaszka ma boki o wymiarach około
25-36). Pieczemy ok 15-20 min. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy je na czystą
ściereczkę, delikatnie ściągamy papier z ciasta i zawijamy je w rulon.
Składniki na masę:
300 ml śmietany kremówki 30%
40 dag truskawek –mogą być mrożone
2 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
W ¼ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę.
Truskawki zmiksować blenderem. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier,
następnie truskawki i
Żelatynę. Całość wymieszać na jednolitą masę.
Biszkopt rozwinąć i rozprowadzić na nim masę truskawkową.
Zawinąć i udekorować według uznania.
Roladę najlepiej trzymać jest w lodówce. Zawszę do środka
rolady daję czerwoną galaretkę pokrojoną w kostkę lub kilka pokrojonych truskawek.
Komentarze
Prześlij komentarz