Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 21 marca 2013

Rolada Truskawkowa






 Uwielbiam truskawki i może dlatego najchętniej robię tę właśnie roladę.
Smakuje wszystkim. Jest delikatna, puszysta po prostu wyśmienita.
Idealna na wiosenne poranki do porannej filiżanki kawy, aby choć na chwilę zapomnieć o problemach i dać się ponieść marzeniom.

Składniki na ciasto:
5 jajek
¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180stopni. 
Oddzielić białka od żółtek.  Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka , ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.  Masę biszkoptową wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma boki  o wymiarach około 25-36). Pieczemy ok 15-20 min. Następnie wyciągamy ciasto  z piekarnika, wykładamy je na czystą ściereczkę, delikatnie ściągamy papier z ciasta i zawijamy je w rulon.

Składniki na masę:
300 ml śmietany kremówki 30%
40 dag truskawek –mogą być mrożone
2 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
W ¼ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę.
Truskawki zmiksować blenderem.  Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier, następnie truskawki i
Żelatynę. Całość wymieszać na jednolitą masę.
Biszkopt rozwinąć i rozprowadzić na nim masę truskawkową. Zawinąć i udekorować według uznania.
Roladę najlepiej trzymać jest w lodówce. Zawszę do środka rolady daję czerwoną galaretkę pokrojoną w kostkę lub kilka pokrojonych truskawek. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz