Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 23 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem


Ciasto które w okresie wiosennym jest na czasie, gdyż rabarbar jest ogólnodostępny.
Wielokrotnie jadłam ciasto rabarbarowe, ale sama zrobiłam je dopiero po raz pierwszy.
I nie żałuję  :)   wyszło wyśmienite.  Chociaż już wiem że przy następnej okazji użyję zdecydowanie więcej rabarbaru. 

Składniki na kruche ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
4 żółtka
150 g cukru pudru
125 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:
0,5 kg rabarbaru
5 łyżek cukru
3  łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję cukier puder, żółtka, masło i śmietanę i zagniatam ciasto.
1/3 ciasta chowam do zamrażalki. Blaszkę (25x30) wykładam papierem do pieczenia i wykładam pozostałe ciasto.
Rabarbar obieram, myję i kroję na małe podłużne kawałki, które następnie wykładam na ciasto.
Po wyłożeniu całego rabarbaru posypuje go bułką tartą ( zapobiega powstaniu zakalca, gdyż rabarbar podczas pieczenia zacznie puszczać soki). Na koniec posypuję jeszcze rabarbar cukrem.
Na wierzch ścieram pozostałą część ciasta.
Całość zapiekam ok 35- 40 min w temp. 180 stopni.
Przed podaniem można posypać cukrem pudem.  


1 komentarz:

  1. Piekę niemal tak samo. Uwielbiam ciacho z rabarbarem na wiosnę :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń