Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 10 maja 2013

Risotto z kurczakiem

Jest to jedna z moich ulubionych potraw, a co jest najlepsze jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Tym bardziej teraz, gdy za oknem piękna pogoda i aż grzech siedzieć w domu.


Składniki:
2 średnie piersi z kurczaka ok.0,5 kg
2 woreczki ryżu każdy po 100 g
Przyprawy: Vegeta, sól, pieprz
Warzywa : marchewka, groszek, fasolka szparagowa i co jeszcze mamy w lodówce z warzyw 
Czasami żeby było szybciej kupuję gotowe mrożone warzywa na patelnie gdzie w opakowaniu jest 0,5 kg
Olej do podsmażenia

Wykonanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Jeżeli wybieramy świeże warzywa to oczywiście musimy zacząć od ich obrania i pokrojenia, chyba że wybieramy gotowe mrożone warzywa na patelnie to sprawa rozwiązana.
Piersi z kurczaka płuczemy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
Do podsmażonej piersi dodajemy warzywa i smażymy czasami mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie.
Ugotowany ryż wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę kurkumy aby ryż zmienił barwę na żółtą.  Nigdy nie należy dodawać zbyt dużo tej przyprawy gdyż później ryż nie smakuje już tak jak powinien. Do ryżu dodajemy podsmażone warzywa z piersią z kurczaka.
Całość mieszamy, przyprawiamy według uznania i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz