Szybkie Ciasto Drożdżowe z truskawkami
Ciasto które znika najszybciej gdy jest jeszcze ciepłe.
Wszyscy je uwielbiają, gdyż nie jest
zbyt słodkie a co najważniejsze, to że jest z owocami. Zamiast truskawek można
użyć: borówek, malin, lub po trochę każdego.
Składniki:
50 g drożdży
200 ml mleka
500 g mąki
200 g margaryny
100 g cukru kryształu
Cukier waniliowy
5 żółtek
Sól
Dodatkowo na kruszonkę:
100 g mąki
80 g masła
50 g cukry pudru
Owoce:
1 kg truskawek
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Gdy się rozpuszczą, wlać
je do przesianej mąki i oprószyć dodatkowo cienką warstwą mąki. Kiedy drożdże
zaczną rosnąć, dodać podgrzane mleko, 4 żółtka utarte z cukrem i cukrem
waniliowym oraz rozpuszczoną, letnią margarynę i szczyptę soli. Wyrabiać całość tak długo, aż ciasto
zacznie odchodzić od boków naczynia.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i schłodzić.
Wyrobione ciasto rozwałkować , blaszkę (25x30) wyłożyć
papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na papierze rozwałkowane ciasto,
posmarować żółtkiem i zetrzeć na tarce o grubych oczkach kruszonkę. Całość
odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość układamy na nim
umyte i oczyszczone truskawki. Wstawiamy
do piekarniki rozgrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok 40 min.
Ciasto obłędne. Ładnie wyrosło, a pozostaje lekko wilgotne (czyli takie jak lubię!)Zamiast truskawek dodałam jabłka pokrojone w kostkę (z cynamonem:), a po upieczeniu i ostudzeniu całość polukrowałam. Polecam fanom drożdżówek i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń