Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

niedziela, 9 czerwca 2013

Szybkie Ciasto Drożdżowe z truskawkami




Ciasto które znika najszybciej gdy jest jeszcze ciepłe. Wszyscy je uwielbiają,  gdyż nie jest zbyt słodkie a co najważniejsze, to że jest z owocami. Zamiast truskawek można użyć: borówek, malin, lub po trochę każdego.

Składniki:
50 g drożdży
200 ml mleka
500 g mąki
200 g margaryny
100 g cukru kryształu
Cukier waniliowy
5 żółtek
Sól
Dodatkowo na kruszonkę:
100 g mąki
80 g masła
50 g cukry pudru
Owoce:
1 kg  truskawek

Wykonanie:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Gdy się rozpuszczą, wlać je do przesianej mąki i oprószyć dodatkowo cienką warstwą mąki. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodać podgrzane mleko, 4 żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozpuszczoną, letnią margarynę i szczyptę soli.         Wyrabiać całość tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od boków naczynia.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i schłodzić.
Wyrobione ciasto rozwałkować , blaszkę (25x30) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na papierze rozwałkowane ciasto, posmarować żółtkiem i zetrzeć na tarce o grubych oczkach kruszonkę. Całość odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość układamy na nim umyte i oczyszczone truskawki.  Wstawiamy do piekarniki rozgrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok 40 min.  


1 komentarz:

  1. Ciasto obłędne. Ładnie wyrosło, a pozostaje lekko wilgotne (czyli takie jak lubię!)Zamiast truskawek dodałam jabłka pokrojone w kostkę (z cynamonem:), a po upieczeniu i ostudzeniu całość polukrowałam. Polecam fanom drożdżówek i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń