Ciasto Shrek



 Ciasto które na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo skomplikowane i czasochłonne. Ale nic bardziej mylnego. Tak naprawdę, ciasto jest banalnie proste i co najważniejsze,  może sprawić dużo radości, szczególnie maluchom które uwielbiają galaretkę.  Polecam na każdą okazję.  Po pokrojeniu i podaniu do stołu jest bardzo efektywne, zarówno w smaku jak i w wyglądzie.  Składniki które podałam są na średnią tortownicę.

Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
Szczypta soli

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. 
Następnie natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę.
Ubić  pianę z białek z szczyptą soli, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
Żółtka roztrzepać i wlać je cienkim strumieniem do piany cały czas oczywiście miksując.
Całą masę należy miksować nawet do 10 min aby masa była puszysta.
Następnie przesiać do masy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszać.
Przelać do torownicy, wygładzić i piec przez ok 25 min. Biszkopt pozostawić w tortownicy do wystygnięcia.

Składniki na zieloną masę:
duży Zielony sok Pysio lub Kubuś
2 budynie śmietankowe

 Wykonanie:
Szklankę soku wymieszać z budyniami. Resztę soku zagotować. Gdy się zagotuje dodać sok wymieszany z budyniami i bardzo szybko mieszać trzepaczką, tak aby nie powstały grudki. Gorący budyń od razu wlać na biszkopt i wyrównać. Pozostawić do ostygnięcia.

Składniki na warstwę białą i wykończenie ciasta:
0,5 l zimnej śmietanki kremówki  30 %
3 zielone galaretki
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie delicji 

Wykonanie:
W szklance wrzącej wody rozpuścić 2 galaretki i pozostawić do stężenia.  Gdy  galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć , ubić śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Ubijać tylko do momentu  połączenia  się śmietanki z galaretką.  Masę przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki na ok 15 min.  Po tym czasie położyć na górę ciasta delicje  i ponownie wstawić do lodówki. Przygotować zieloną galaretkę według przepisu na opakowaniu i pozostawić do momentu aż  zacznie tężeć . Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin.




Komentarze

  1. Też lubię to ciasto, tyle, że w moim przepisie delicje układa się pod masą śmietankową. Tak tez wygląda ładnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ciasto :) dużo pyszności w jednym kawałku! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty