Ciasto Shrek
Ciasto które na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo
skomplikowane i czasochłonne. Ale nic bardziej mylnego. Tak naprawdę, ciasto jest banalnie proste i co
najważniejsze, może sprawić dużo
radości, szczególnie maluchom które uwielbiają galaretkę. Polecam na każdą okazję. Po pokrojeniu i podaniu do stołu jest bardzo
efektywne, zarówno w smaku jak i w wyglądzie.
Składniki które podałam są na średnią tortownicę.
Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
Szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
Następnie natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę.
Ubić pianę z białek z
szczyptą soli, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
Żółtka roztrzepać i wlać je cienkim strumieniem do piany
cały czas oczywiście miksując.
Całą masę należy miksować nawet do 10 min aby masa była
puszysta.
Następnie przesiać do masy mąkę, proszek do pieczenia i
delikatnie mieszać.
Przelać do torownicy, wygładzić i piec przez ok 25 min. Biszkopt
pozostawić w tortownicy do wystygnięcia.
Składniki na zieloną masę:
duży Zielony sok Pysio lub Kubuś
2 budynie śmietankowe
Wykonanie:
Szklankę soku wymieszać z budyniami. Resztę soku zagotować.
Gdy się zagotuje dodać sok wymieszany z budyniami i bardzo szybko mieszać trzepaczką,
tak aby nie powstały grudki. Gorący budyń od razu wlać na
biszkopt i wyrównać. Pozostawić do ostygnięcia.
Składniki na warstwę białą i wykończenie ciasta:
0,5 l zimnej śmietanki kremówki 30 %
3 zielone galaretki
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie delicji
Wykonanie:
W szklance wrzącej wody rozpuścić 2 galaretki i pozostawić
do stężenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć ,
ubić śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru, pod koniec dodając tężejącą
galaretkę. Ubijać tylko do momentu
połączenia się śmietanki z
galaretką. Masę przełożyć na ciasto i
wstawić do lodówki na ok 15 min. Po tym
czasie położyć na górę ciasta delicje i
ponownie wstawić do lodówki. Przygotować zieloną galaretkę według przepisu na
opakowaniu i pozostawić do momentu aż zacznie
tężeć . Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki na kilka
godzin.
Też lubię to ciasto, tyle, że w moim przepisie delicje układa się pod masą śmietankową. Tak tez wygląda ładnie:)
OdpowiedzUsuńfajne ciasto :) dużo pyszności w jednym kawałku! :)
OdpowiedzUsuń