Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 18 lipca 2013

Drobiowe Leczo




 Uwielbiam przygotowywać to leczo. Dlaczego? Hm,  dlatego że jest że jest szybkie smaczne i wywołuje uśmiech na twarzach moich najbliższych.  Piersi z kurczaka można zastąpić mięsem wieprzowym, za czym oczywiście idzie dłuższy czas gotowania. Sama osobiście polecam mięso drobiowe, gdyż jak dla mnie jest smaczniejsze.  No i oczywiście pod koniec gotowania mix przypraw- uwielbiam jak jest dobrze doprawione.  


Składniki:

3 średnie piersi z kurczaka ok. 0,8 kg

1 średnia cebula

1 puszka kukurydzy

1 puszka groszku konserwowego

1 puszka fasoli czerwonej

1 mała czerwona papryka

1 mała żółta papryka

6 średnich pieczarek

6 średnich ogórków konserwowych

1 słoiczek przecieru pomidorowego 200 g

3 łyżki mąki pszennej

Olej do podsmażenia mięsa

Przyprawy: Vegeta, pieprz biały, bazylia, oregano

Wykonanie:  Zawsze zaczynam od oczyszczenia mięsa, następnie kroje je w kostkę, rozgrzewam olej i podsmażam mięso. Cebulkę kroję w krążki i pod koniec smażenia mięsa dodaję cebulę. Następnie całość przekładam do dużego garnka, zalewam około 1,5 l przegotowanej wody, dodaję łyżkę Vegety i gotuję pod przykryciem ok 20 min. Międzyczasie gdy mięso się gotuję można pokroić pieczarki, oczyścić i również pokroić paprykę,  czerwoną  i żółtą, jak również pokroić ogórki.    Po 20 min dodaje  do mięsa: paprykę, pieczarki i ogórki i gotujemy 15 min. Następnie dodaję: odcedzoną kukurydzę, odcedzony groszek oraz czerwoną fasolę z ZALEWĄ!!!  Całość gotuję jeszcze 10 min.      Na koniec dodajemy cały przecier pomidorowy, dokładnie mieszam. Zagęszczam mąką wymieszaną z wodą, doprawiam i gotuje 5-10 min. 


1 komentarz: