Drobiowe Leczo
Uwielbiam przygotowywać to leczo. Dlaczego? Hm, dlatego że jest że jest szybkie smaczne i
wywołuje uśmiech na twarzach moich najbliższych. Piersi z kurczaka można zastąpić mięsem
wieprzowym, za czym oczywiście idzie dłuższy czas gotowania. Sama osobiście
polecam mięso drobiowe, gdyż jak dla mnie jest smaczniejsze. No i oczywiście pod koniec gotowania mix
przypraw- uwielbiam jak jest dobrze doprawione.
Składniki:
3 średnie piersi z kurczaka ok. 0,8 kg
1 średnia cebula
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka fasoli czerwonej
1 mała czerwona papryka
1 mała żółta papryka
6 średnich pieczarek
6 średnich ogórków konserwowych
1 słoiczek przecieru pomidorowego 200 g
3 łyżki mąki pszennej
Olej do podsmażenia mięsa
Przyprawy: Vegeta, pieprz biały, bazylia, oregano
Wykonanie: Zawsze zaczynam od oczyszczenia mięsa, następnie kroje je w
kostkę, rozgrzewam olej i podsmażam mięso. Cebulkę kroję w krążki i pod koniec
smażenia mięsa dodaję cebulę. Następnie całość przekładam do dużego garnka,
zalewam około 1,5 l przegotowanej wody, dodaję łyżkę Vegety i gotuję pod
przykryciem ok 20 min. Międzyczasie gdy mięso się gotuję można pokroić
pieczarki, oczyścić i również pokroić paprykę,
czerwoną i żółtą, jak również
pokroić ogórki. Po 20 min dodaje do mięsa: paprykę, pieczarki i ogórki i
gotujemy 15 min. Następnie dodaję: odcedzoną kukurydzę, odcedzony groszek oraz
czerwoną fasolę z ZALEWĄ!!! Całość
gotuję jeszcze 10 min. Na koniec
dodajemy cały przecier pomidorowy, dokładnie mieszam. Zagęszczam mąką
wymieszaną z wodą, doprawiam i gotuje 5-10 min.
Bardzo przyjemna wersja :) Polecam też swoją :) http://leczo.net.pl/
OdpowiedzUsuń