Jagodzianki
Jagodzianki które posmakują każdemu i które zawsze
wychodzą. Są mega jagodowe przez co
smakują wyśmienicie, a najlepiej w te słoneczne dni smakują: ciepłe jagodzianki
z zimnym mlekiem. Dla mnie rewelacja:)
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
200 g roztopionej margaryny
1/3 szklanki cukry
3 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
Szklanka ciepłego mleka
Nadzienie:
0,6 kg jagód
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Mleko rozmieszać z drożdżami dodać 3 łyżki mąki i pozostawić
na ok 15 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie do rozczynu dodajemy: roztopioną i ostudzoną
margarynę, cukier, cukier waniliowy, jajko, stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie
wyrabiamy. Gdy ciasto będzie na tyle puszyste i delikatne, że zacznie odchodzić
nam od rąk zostawiamy je na ok 1 godzinę aż wyrośnie.
Gdy ciasto będzie
rosło należy wymieszać jagody z cukrem.
Gdy ciasto już wyrośnie należy podzielić je na ok 15 części. Z Każdej część formujemy dłonią placek na który
nakładamy jagody - ja zawsze daję dużo jagód. Następnie zlepiamy je,
i formujemy bułeczki. Można również rozwałkować ciasto jak na strucle,
położyć na środek jagody, złożyć ciasto na pół, i poprzekrawać na mniejsze
drożdżówki. Umieścić na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Jagodzianki smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem, pieczemy w
rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 12-15. Posypujemy cukrem pudrem
lub lukrujemy. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz