Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

sobota, 12 października 2013

Ciasto maślane z owocami




Ciasto które na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo niepozorne. Ale mówię Wam jest tak dobre że znika ciepłe. Kiedy tylko dostałam przepis na to ciasto pomyślałam, czemu nie.  Szybko zaopatrzyłam się w maślankę i zrobiłam. Przygotowanie masy trwało raptem 10 min + obranie i pokrojenie jabłek. 50 min czekania aż się upiecze i ciasto gotowe.   Zamiast jabłek można dodać też brzoskwinie z puszki, lub śliwki. 

Składniki:
1 ½ szklanki maślanki naturalnej
3 jajka
½ szklanki oleju
1 szklanka cukru                              
Cukier waniliowy cały
3 łyżki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
5 dużych jabłek
Wykonanie:
Zmiksować razem: maślankę, olej, cukier, cukier waniliowy i jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać mąkę do masy. Całą masę miksować jeszcze ok 5 min. Następnie wylać na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia  blaszkę ( moja miała wymiary 25x30).   Jabłka obrać i pokroić w plasterki, które potem układamy na cieście.   Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 45- 50 min. można po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. muszę się zgodzić , że ciasto na maślance , jest palce lizać , bo też je robiłam tyle , że ze śliwkami i była przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wilgotne i na pewno pyszne. smaki z dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie o ten proszek do pieczenia -3 lyzki ,czy to nie za duzo?
    Nigdy tyle do zadnego ciasta nie dawalam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Do ciasta maślanego zawsze daję 3 płaskie łyżki proszku do pieczenia.Wtedy bardzo ładnie wyrasta i smakuje Wyśmienicie
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe czy ciasto smakuje tak samo dobrze, jak dobrze wygląda :) Trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń