Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 3 października 2013

Nutella ze śliwek



 Coś dla smakoszy nutelli. Jest ona o wiele lepsza niż tradycyjna nutella , a co najważniejsze o wiele zdrowsza. Idealny dodatek do ciast, naleśników, gofrów albo zwyczajnie na kanapkę.
Po prostu rewelacja :)

Składniki:
2 kg śliwek
2 szklanki cukru kryształu
1,5 szklanki kakao
1 cukier waniliowy

Wykonanie:
Śliwki myjemy i pozbywamy się pestek.  Następnie przepuszczamy śliwki dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Całość umieszczamy w garnku z grubym dnem i tak smażymy na małym ogniu przez ok godzinę często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy: cukier, cukier waniliowy, kakao dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze na 15 min na mały ogniu, często mieszając. Gorącą nutelle,  przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i obracamy do góry dnem. 


1 komentarz: