Rewelacyjny sos słodko- kwaśny
Przepyszny sos słodko- kwaśny. Może być wykorzystany jako sos do spaghetti. Ale ja również podaję go na zimno. Zastępuję nim np. ketchup. Dlaczego? Bo po prostu jest rewelacyjny.
Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
3 papryki mogą być w różnych kolorach
Puszka ananasa
Puszka kukurydzy konserwowej
6 ząbków czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki soli
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka Curry
1 łyżka pieprzu
2 ½ szklanki cukru
1 szklanka octu
Dodatkowo:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i zdjąć z nich Skórki. Następnie przepuścić je przez maszynkę do
mięsa.
Cebulę obrać i pokroić w krążki. Zmielone pomidory nastawić do gotowania w dość
dużym garnku. Gdy zacznie się gotować
dodać cebulę pokrojoną w krążki tak aby mogła zmięknąć. Po ok 15 min dodać
paprykę pokrojoną w kostkę, ananasa pokrojonego w kostkę ALE RAZEM Z SYROPEM Z
PUSZKI. Obrany czosnek wycisnąć i również dodać do pomidorów. Następnie dodać
wszystkie przyprawy jakie zostały wymienione w spisie składników. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze
ok 30 min. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
wymieszać dokładnie w ½ szklanki zimnej wody i zagęścić sos. Wymieszać, gotować
jeszcze 3 min. Gorący sos przelewać do wyparzonych wcześniej słoiczków,
zakręcać i obracać do góry dnem. Najlepsze jest
to że słoików nie trzeba gotować.
Komentarze
Prześlij komentarz