Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

środa, 23 października 2013

Rewelacyjny sos słodko- kwaśny



Przepyszny sos słodko- kwaśny. Może być wykorzystany jako sos do spaghetti. Ale ja również podaję go na zimno. Zastępuję nim np. ketchup. Dlaczego? Bo po prostu jest rewelacyjny.   

Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
3 papryki mogą być w różnych kolorach
Puszka ananasa
Puszka kukurydzy konserwowej
6 ząbków czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki soli
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka Curry
1 łyżka pieprzu
2 ½ szklanki cukru
1 szklanka octu

Dodatkowo:
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Pomidory sparzyć i zdjąć z nich Skórki.  Następnie przepuścić je przez maszynkę do mięsa.
Cebulę obrać i pokroić w krążki. Zmielone pomidory nastawić do gotowania w dość dużym garnku.  Gdy zacznie się gotować dodać cebulę pokrojoną w krążki tak aby mogła zmięknąć. Po ok 15 min dodać paprykę pokrojoną w kostkę, ananasa pokrojonego w kostkę ALE RAZEM Z SYROPEM Z PUSZKI.  Obrany czosnek wycisnąć  i również dodać do pomidorów. Następnie dodać wszystkie przyprawy jakie zostały wymienione w spisie składników.  Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok 30 min.   2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać dokładnie w ½ szklanki zimnej wody i zagęścić sos. Wymieszać, gotować jeszcze 3 min. Gorący sos przelewać do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcać i obracać do góry dnem.  Najlepsze jest to że słoików nie trzeba gotować. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz