Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 8 listopada 2013

Faszerowana papryka i pomidory



 Przepyszne faszerowane pomidory lub papryka. Farsz jest ten sam, dlatego można przygotować połowę pomidorów i połowę papryki.  Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Ja raczej wolę faszerowaną paprykę, ale faszerowane pomidorki również znalazły zwolenników w moim domu. Dlatego zawsze, żeby było sprawiedliwie robię, pół na pół :) Próbowałam robić paprykę z innymi farszami, ale powiem szczerze że z tym farszem znikają najszybciej.

Składniki:
3 duże i ładne pomidory
3 duże i ładne czerwone papryki
2 woreczki ryżu
2 średnie piersi z kurczaka
1 średnia cebula
5 dużych pieczarek
Połowę puszki groszku konserwowego
Połowę puszki kukurydzy konserwowej
Przyprawy: Vegeta, pieprz, zioła (tutaj jest dowolność- jakie kto lubi)

Dodatkowo:
Olej do smażenia
Folia aluminiowa

Wykonanie:
Papryki umyć, odkroić szypułki, usunąć gniazda nasienne. Podobnie postąpić z pomidorami: odciąć górę, wydrążyć pomidora tak żeby nic w nim nie pozostało.   Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie dodać obrane i pokrojone w paseczki pieczarki. Dusić ok 5 min.
Do osobnego naczynia przełożyć ugotowany ryż, podsmażone mięso, pieczarki, groszek konserwowy i kukurydzę konserwową. Doprawić i delikatnie wymieszać. Tym farszem nadziewać paprykę i pomidory. Następnie warzywa delikatnie zawinąć w folię aluminiową i układać w naczyniu żaroodpornym. Piec ok 20- 25 min w temp 200 stopni. Podawać z ulubionymi dodatkami.  Moim ulubionym dodatkiem jest sos czosnkowy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz