Faszerowana papryka i pomidory
Przepyszne faszerowane pomidory lub papryka. Farsz jest ten sam, dlatego można przygotować połowę pomidorów i połowę papryki. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Ja raczej wolę faszerowaną paprykę, ale faszerowane pomidorki również znalazły zwolenników w moim domu. Dlatego zawsze, żeby było sprawiedliwie robię, pół na pół :) Próbowałam robić paprykę z innymi farszami, ale powiem szczerze że z tym farszem znikają najszybciej.
Składniki:
3 duże i ładne pomidory
3 duże i ładne czerwone papryki
2 woreczki ryżu
2 średnie piersi z kurczaka
1 średnia cebula
5 dużych pieczarek
Połowę puszki groszku konserwowego
Połowę puszki kukurydzy konserwowej
Przyprawy: Vegeta, pieprz, zioła (tutaj jest dowolność-
jakie kto lubi)
Dodatkowo:
Olej do smażenia
Folia aluminiowa
Wykonanie:
Papryki umyć, odkroić szypułki, usunąć gniazda nasienne. Podobnie
postąpić z pomidorami: odciąć górę, wydrążyć pomidora tak żeby nic w nim nie
pozostało. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Pierś
z kurczaka pokroić w kostkę, rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Cebulę pokroić w
kostkę i podsmażyć, następnie dodać obrane i pokrojone w paseczki pieczarki. Dusić
ok 5 min.
Do osobnego naczynia przełożyć ugotowany ryż, podsmażone
mięso, pieczarki, groszek konserwowy i kukurydzę konserwową. Doprawić i
delikatnie wymieszać. Tym farszem nadziewać paprykę i pomidory. Następnie warzywa
delikatnie zawinąć w folię aluminiową i układać w naczyniu żaroodpornym. Piec ok
20- 25 min w temp 200 stopni. Podawać z ulubionymi dodatkami. Moim ulubionym dodatkiem jest sos czosnkowy.
Komentarze
Prześlij komentarz