Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

niedziela, 22 grudnia 2013

Królewski


Przedświąteczne wypieki czas zacząć :)  Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Nie robię go zbyt często ze względu na to, że kojarzy mi się z nadchodzącymi Świętami. Może dlatego że jest to smak dzieciństwa.  
 
Składniki na 4 placki (25x30):
4 ½ szklanki mąki
1 ½  łyżki sody
1 szklanka cukru
5 żółtek
1 kostka masła
4 łyżki prawdziwego miodu

Składniki na masę:
3 ½  szklanki mleka
¾ szklanki cukru
1 ½ kostki masła
1 cukier waniliowy
10 łyżek kaszy manny

Polewa:
4 łyżki masła
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao

Dodatkowo:
Kokos
Mały słoiczek powideł śliwkowych

Wykonanie:
I.                    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą z części wyłożyć na blaszkę i piec na złoty kolor przez ok 15 min w temp.180 stopni. Wystudzisz
II.                  Mleko, cukier, cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się mleka dodać kaszę i ciągle mieszać, bardzo dokładnie aby nie powstały grudki, ani żeby się nie przypaliło. Po ugotowaniu całość ostudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać ostudzoną kaszę. Ucierać do momentu powstania jednolitej masy.  Masę podzielić na dwie części.
III.                PRZEKŁADANIE:  Pierwszy Placek- Pierwsza Część Masy- Drugi Placek- Całe Powidło- Trzeci Placek- Druga Część Masy- Czwarty Placek – POLEWA + ewentualnie dla ozdoby kokos
IV.                Przepis na polewę:  w rondelku roztopić masło dodać resztę składników, cały czas mieszać. Następnie ostudzić polewę i polać ciasto. Ja zawsze posypuje na koniec kokosem.

2 komentarze:

  1. Fantastyczny, właśnie takiego przepisu szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooooh <3 jadłam takie ciasto jak byłam z rodzicami w górach. dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń