Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatka śledziowa


Coś dla smakoszy śledzi. Sałatka nadająca się idealnie na świąteczny stół.  Zamiast śledzia marynowanego i  świeżej cebuli  pokrojonej w kostkę  można dodać np.   śledzia w oleju – ale bez oleju z cebulą znajdującą się w pojemniczku. Tak zrobiona sałaka też jest świetna.  Wszystko według własnych upodobań.

 Składniki:
20 dag śledzia marynowanego
3 jajka
1 całe jabłko
Pół puszki groszku konserwowego
Pół puszki kukurydzy konserwowej
1 mała cebula
1 duży ogórek kiszony
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18 %
Sól, pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Śledzie odcedzić i również pokroić w kostkę. Do jajek i śledzia dodać odpowiednią ilość kukurydzy i groszku- po połowie puszki. Jabłko i cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do reszty składników. Ogórka również pokroić  w kosteczkę i dodać do reszty. Śmietanę wymieszać z majonezem doprawić solą i pieprzem, i połączyć z sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz