Sałatka śledziowa
Coś dla smakoszy śledzi. Sałatka nadająca się idealnie na świąteczny stół. Zamiast śledzia marynowanego i świeżej cebuli pokrojonej w kostkę można dodać np. śledzia w oleju – ale bez oleju z cebulą znajdującą się w pojemniczku. Tak zrobiona sałaka też jest świetna. Wszystko według własnych upodobań.
Składniki:
20 dag śledzia marynowanego
3 jajka
1 całe jabłko
Pół puszki groszku konserwowego
Pół puszki kukurydzy konserwowej
1 mała cebula
1 duży ogórek kiszony
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18 %
Sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Śledzie odcedzić i również pokroić w kostkę. Do jajek i śledzia dodać
odpowiednią ilość kukurydzy i groszku- po połowie puszki. Jabłko i cebulę obrać
i pokroić w kostkę, dodać do reszty składników. Ogórka również pokroić w kosteczkę i dodać do reszty. Śmietanę
wymieszać z majonezem doprawić solą i pieprzem, i połączyć z sałatką.
Komentarze
Prześlij komentarz