Kotlety z fasoli

Do przepisu podeszłam raczej sceptycznie. Dlaczego? Hm,
dlatego gdyż pomyślałam że tego nikt nie zechce zjeść. Ale ze względu na to że miałam
fasolę w domu, a potrawa sama w sobie jest niedroga, dlatego postanowiłam spróbować.
Dodałam trochę więcej przypraw i wyszły rewelacyjne. Aż sama byłam
zdziwiona że wszystkim Moim domownikom tak bardzo smakowało.
Składniki:
0,5 kg fasoli jaś
1 duża cebula
2 jajka
1 bułka czerstwa
3 łyżki mąki
Bułka tarta
olej
Przyprawy: Vegeta, pieprz, bazylia, oregano - jeżeli są to kotlety robione tylko dla
dorosłych można dodać paprykę ostrą
Wykonanie:
Fasolę zalać wodą i namoczyć, najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę ugotować w świeżej
wodzie około 1 godz. Ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, i pozostawić
aby się namoczyła. Zimną fasolę
przepuścić przez maszynkę do mięsa, bułkę wyjąć odcisnąć nadmiar wody lub mleka
i również przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić
na oleju i dodać do fasoli. Następnie dodać mąkę, jajka i doprawić według uznania. Całą masę wymieszać, formować
kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z
ulubionymi dodatkami.
osobiśćie uwielbiam wszelkiego rodzaju kotlety z fasoli :)
OdpowiedzUsuń