Sernik bez sera- z jogurtów greckich
Banalnie prosty, bardzo szybki w wykonaniu i naprawdę wyśmienity. Lekki i delikatny jak pianka.
Podany przepis jest na średnią tortownicę.
Składniki:
2 duże jogurty greckie po 400g
5 jajek
½ szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Opakowanie biszkoptów lub spód biszkoptowy
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć razem z jogurtami
na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać: budyń, cukier waniliowy i
proszek do pieczenia. Białka ubić razem z cukrem na sztywną pianę. Następnie połączyć
masę z pianą i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę dokładnie
wysmarować, wysypać bułką tartą i ułożyć
na spód biszkopty lub upiec wcześniej biszkopt. Na biszkopty wylać masę
jogurtową. Piec w 180 stopniach przez
około godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz