Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 25 kwietnia 2014

Sernik bez sera- z jogurtów greckich



Banalnie prosty, bardzo szybki w wykonaniu i naprawdę wyśmienity. Lekki i delikatny jak pianka.
Podany przepis jest na średnią tortownicę.

Składniki:
2 duże jogurty greckie po 400g
5 jajek
½ szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Opakowanie biszkoptów lub spód biszkoptowy

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć razem z jogurtami na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać: budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Białka ubić razem z cukrem na sztywną pianę. Następnie połączyć masę z pianą i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę dokładnie wysmarować, wysypać bułką tartą i  ułożyć na spód biszkopty lub upiec wcześniej biszkopt. Na biszkopty wylać masę jogurtową.  Piec w 180 stopniach przez około godzinę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz