Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Smażone drożdżowe pierogi



Wyśmienite pierogi, które od pewnego czasu często goszczą w moim domu.  Smakują świetnie z farszem z grzybów, jak również z farszem z mięsa mielonego, lub kapusty kiszonej.  Można je jeść nawet następnego dnia, gdy są zimne. Polecam też wersję trochę ostrzejszą, gdy do ciasta dodajemy ostrą lub słodką paprykę.

Składniki:
0,6 kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
¼ kostki drożdży
Szczypta soli
2 jajka
2 łyżki oleju do ciasta
Olej do smażenia
Farsz:
0, 5 kg pieczarek
1 duża cebula
Sól, pieprz, Vegeta do smaku

Wykonanie farszu:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju na złoty kolor. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, doprawić do smaku i dusić aż pieczarki będą gotowe. 
Często, gdy robię farsz z pieczarek dodaje również do niego, ugotowaną i pokrojoną kapustę kiszoną.

Wykonanie ciasta:
W szklance ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy resztę mąkę, szczyptę soli, dodajemy wyrośnięte drożdże, jajka oraz 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.  Zagniatamy ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. 
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi.  
Pierogi smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Idealnie smakują z barszczem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz