Smażone drożdżowe pierogi
Wyśmienite pierogi, które od pewnego czasu często goszczą w moim domu. Smakują świetnie z farszem z grzybów, jak również z farszem z mięsa mielonego, lub kapusty kiszonej. Można je jeść nawet następnego dnia, gdy są zimne. Polecam też wersję trochę ostrzejszą, gdy do ciasta dodajemy ostrą lub słodką paprykę.
Składniki:
0,6 kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
¼ kostki drożdży
Szczypta soli
2 jajka
2 łyżki oleju do ciasta
Olej do smażenia
Farsz:
0, 5 kg pieczarek
1 duża cebula
Sól, pieprz, Vegeta do smaku
Wykonanie farszu:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju na złoty
kolor. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli,
doprawić do smaku i dusić aż pieczarki będą gotowe.
Często, gdy robię farsz z pieczarek dodaje również do niego,
ugotowaną i pokrojoną kapustę kiszoną.
Wykonanie ciasta:
W szklance ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki
mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy resztę mąkę, szczyptę soli, dodajemy
wyrośnięte drożdże, jajka oraz 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Zagniatamy ciasto, przykrywamy czystą
ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką
koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Pierogi smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Idealnie smakują
z barszczem.
Komentarze
Prześlij komentarz