A'la Gołąbki- propozycja dla dzieci
Tradycyjne gołąbki robi się z kapusty, ale ze względu na to, że moje maluchy nie przepadają za kapustą musiałam trochę pokombinować, aby było smacznie dla każdego. I tak zamiast dodawać poszatkowaną kapustę dodałam startą na grubych oczkach marchewkę. Wyszły rewelacyjne, do tego tak posmakowały dzieciom, że bardzo często je robie. Jeżeli ktoś nie lubi marchewki zawsze można podzielić farsz na pół, i tak do jednej połowy dodać marchewkę startą na grubych oczkach, a do drugiej połowy poszatkowaną kapustę.
Składniki:
1 kg mięsa
mielonego
1 szklanka
kaszy manny
3 duże
marchewki
2 jajka
Przyprawy-
według uznania
Bułka tarta
Olej do
smażenia
Wykonanie:
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do mięsa
mielonego dodać: jajka, startą marchewkę, oraz ulubione przyprawy- ja dodałam Vegetę,
pieprz oraz zioła prowansalskie. Następnie
formujemy okrągłe pulpeciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju do momentu zarumienienia. Podajemy z ulubionymi sosami lub też bez.
Komentarze
Prześlij komentarz