Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

wtorek, 30 września 2014

Bitki w sosie grzybowym +idealny sposób na susz z grzybów


Nieskomplikowane pyszne danie. Idealne przy każdej okazji. Doskonałe z każdą surówką. Polecam 
Zrobiłam to danie na niedzielny obiad, gdy odwiedziła nas rodzina. I co ciekawe dowiedziałam się co zrobić gdy np. zapomnimy namoczyć grzyby na noc. A mianowicie wystarczy ususzone grzyby które posiadamy przepuścić przez maszynkę i powstaje nam grzybowy proszek:) A dlaczego spodobał mi się ten pomysł?  Dlatego że uwielbiam zapach i smak potraw które mają w sobie suszone grzyby. Teraz bardzo często używam moich suszonych grzybków w zmielonej postaci, wystarczy szczypta tego proszku , a smak potrawy jest WYŚMIENITY.

Składniki:

0,5 kg wieprzowiny- może być szynka lub schab
1 średnia cebula
Garść suszonych grzybów
1 kostka grzybowa
1 łyżka mąki
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz ziołowy
Dodatkowo potrzebne nam będzie: olej do smażenia, mąka do obtaczania mięsa


Wykonanie:
Grzyby najlepiej namoczyć wieczorem tak aby moczyły się całą noc.
Następnego dnia grzyby drobno posiekać.
Cebulę pokroić w kosteczkę.
Mięso opłukać i pokroić na kawałki, następnie ubić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem z obu stron- pozostawić na ok. 30 min po czym mięso obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do zarumienienia cebulki- należy pamiętać aby obracać mięso. Cebulkę i mięso przekładamy do głębszego garnka i zalewamy wodą tak aby przykryć mięso, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kostkę grzybową i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. następnie dodajemy suszone grzyby i jeżeli jest taka potrzeba dolewamy wody tak aby mięso było cały czas przykryte- gotujemy 15 min. następnie mąkę rozrabiamy w szklance zimnej wody i zabielamy tym nasz sos. Gotujemy jeszcze ok. 15 min. Możemy jeszcze przyprawić nasz sos wszystko według własnych upodobań. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz