Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

środa, 24 września 2014

Paszteciki z mięsem i pieczarkami


Paszteciki idealne przy każdej okazji. Znikają bardzo szybko. Rewelacyjnie smakują podawane z barszczem.

Składniki na ciasto:
½ kg mąki
1 kostka margaryny
5-10 dag drożdży
180 ml śmietany 18 %
1 jajko

Składniki na farsz:
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg pieczarek
1 większa cebula
Sól pieprz

Dodatkowo:
2 jajka
Kawałek sera żółtego lub kminku

Wykonanie ciasta:
Mąkę wsypać do większej miski, na tarce o grubych oczkach zetrzeć margarynę i drożdże do mąki. Dodać śmietanę , jajko, wyrobić ciasto na gładką masę.

Wykonanie farszu:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oleju na złoty kolor.
Następnie do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki zalać wodą i gotować ok. 10 min. Następnie przecedzić i pieczarki dodać do podsmażonego mięsa. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze 10 minut.

Wykonanie pasztecików:
Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na kształt prostokąta nakładać farsz i formować paszteciki. Tak samo postąpić z pozostałymi dwoma częściami.
Jajka roztrzepać i smarować paszteciki przed pieczeniem. Możemy również posypać startym serem żółtym, kminkiem, makiem lub sezamem. Piec w temp 180 stopni do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz