Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 19 września 2014

Roladki schabowe z pieczarkami i boczkiem

Każdy z nas lubi zjeść coś dobrego. Może czasami musimy na to poświęcić trochę czasu, ale za to efekty są bardzo satysfakcjonujące. Lubię widzieć uśmiech na twarzach moich bliskich po smacznym obiadku.
Roladki smakowały wszystkim. A największą nagrodą są słowa ,,poproszę o dokładkę’’.


Składniki:
0,7 kg schabu bez kości
0,3 kg pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego sera żółtego
3 łyżki masła
20 dag boczku wędzonego
1 średni oscypek
1 ząbek czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, Vegeta, tymianek


Wykonanie:

Schab pokroić i rozbić tak jak na kotlety.
Następnie natrzeć kotlety przyprawami i roztartym czosnkiem, zostawić na ok. godzinę aby mięso było bardziej aromatyczne.
Między czasie można przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, następnie podsmażyć na maśle na złoty kolor. Pieczarki również obrać, pokroić w plastry i dodać do podsmażonej cebulki, całość dusić. Farsz ostudzić, dodać bułkę tartą i starty ser żółty. Doprawić do smaku. Następnie na mięsie rozkładamy farsz i zwijamy. Roladki wkładamy do brytfanki lub do naczynia żaroodpornego.
Boczek pokroić na cienkie plasterki, i obłożyć nim roladki. Następnie zetrzeć na tarce oscypka i posypać nim każdą roladkę. Piec około 40 min w temp. 180 stopni.

1 komentarz:

  1. Wspaniałe są te roladki, jeszcze do tego młode ziemniaczki i danie, że aż ślinka cieknie.
    Polecam.

    OdpowiedzUsuń