Roladki schabowe z pieczarkami i boczkiem
Roladki smakowały wszystkim. A największą nagrodą są słowa ,,poproszę o dokładkę’’.
Składniki:
0,7 kg schabu bez kości
0,3 kg pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego sera żółtego
3 łyżki masła
20 dag boczku wędzonego
1 średni oscypek
1 ząbek czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, Vegeta, tymianek
Wykonanie:
Schab pokroić i rozbić tak jak na kotlety.
Następnie natrzeć kotlety przyprawami i roztartym czosnkiem, zostawić na ok. godzinę aby mięso było bardziej aromatyczne.
Między czasie można przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, następnie podsmażyć na maśle na złoty kolor. Pieczarki również obrać, pokroić w plastry i dodać do podsmażonej cebulki, całość dusić. Farsz ostudzić, dodać bułkę tartą i starty ser żółty. Doprawić do smaku. Następnie na mięsie rozkładamy farsz i zwijamy. Roladki wkładamy do brytfanki lub do naczynia żaroodpornego.
Boczek pokroić na cienkie plasterki, i obłożyć nim roladki. Następnie zetrzeć na tarce oscypka i posypać nim każdą roladkę. Piec około 40 min w temp. 180 stopni.
Wspaniałe są te roladki, jeszcze do tego młode ziemniaczki i danie, że aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPolecam.