Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 15 września 2014

Ucierane Ciasto ze Śliwkami

Ciasto które jest banalnie proste a co najlepsze to mega szybkie.  

*SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- ½ kostki margaryny
- 8 łyżek mleka
- 1 kg śliwek

*PRZYGOTOWANIE:
Margarynę roztopić i ostudzić. Ubijamy jajka stopniowo dodając cukier oraz cukier waniliowy. Następnie do utartej masy jajecznej wlewamy powoli zimną margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy, mieszając drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy 8 łyżek mleka ciągle mieszając. Gotowe ciasto wylewamy na brytfankę i układamy śliwki. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 160 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz