Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 10 października 2014

Sałatka z kurczakiem, fasolą i makaronem


Przepis na tę sałatkę dostałam od koleżanki, która robi ją bardzo często i mówi że to jej ulubiona sałatka. Ale ja osobiście podchodzę do niej sceptycznie. Zrobiłam ją, ale spodziewałam się czegoś zdecydowanie lepszego. Może dlatego że nie przepadam za czerwoną fasolą w sałatce :) 

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 duża pierś z kurczaka

1 mała cebula

4 jajka

10 dag makaronu  - jaki kto lubi

4 łyżki majonezu

Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros


Wykonanie:
Makaron ugotować i przecedzić, jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Z fasoli i kukurydzy odlać wodę. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z odrobiną przyprawy gyros- mięso po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Cebulkę bardzo drobno pokroić w kostkę.      Do dużej miski wsypać: kukurydzę, cebulę, makaron, jajka, mięso- dodać majonez, przyprawić. Na koniec dodać czerwoną fasolę i delikatnie połączyć ją z resztą składników.    Można również dodać ketchup- moim zdaniem z ketchupem jest  lepsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz