Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

niedziela, 2 listopada 2014

Kurczak w pomidorach z ryżem, groszkiem i boczkiem



Doskonale wiem o tym że nie każdy lubi ryż, gdyż sama też średnio za nim przepadam. Ale jeżeli jest on w takiej postaci jak w przepisie to mówię Wam nie będziecie w stanie się oprzeć. Jest aromatyczny, miękki a do tego apetycznie wyglądający. Uwielbiam go, chociaż moja rodzina też go bardzo lubi to jednak obowiązkowo muszą być do tego, jak to moja córeczka mówi pałki z kurczaka- czyli podudzia :)
 Naprawdę Polecam

Składniki:
Podudzia z kurczaka 8 sztuk
1 szklanka ryżu
400 ml bulionu drobiowego
Czosnek 4 ząbki
1 średnia papryka
1 puszka pomidorów
4 plasterki boczku wędzonego (około 90 g)
½ puszki groszku konserwowego
Średnia cebula
Natka pietruszki
Olej
Sól pieprz 

Wykonanie:
Mięso należy natrzeć solą i pieprzem. Najlepiej około godzinę lub dwie przed planowanym przygotowaniem i odstawić do lodówki. Boczek, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobniutko posiekać. Pomidory pokroić na cząstki.  Na rozgrzanym oleju należy podsmażyć z każdej strony podudzia do uzyskania złotego koloru, i odstawić do wystudzenia. Następnie na czystą patelnie wrzucamy boczek, cebulę, paprykę i czosnek. Po około 8 min dodajemy pomidory. Następnie wsypujemy ryż, wlewamy bulion, mieszamy aby składniki się połączyły i na koniec wkładamy podsmażone wcześniej podudzia. Całość przykrywamy i dusimy 20-30 min. Pięć minut przed końcem dodajemy groszek konserwowy i posiekaną natkę pietruszki (pęczek). Możemy też doprawić całość do smaku według własnych upodobań. Podajemy z ulubionymi surówkami, sałatkami albo bez. Podane składniki wystarczają na przygotowanie obiadu na 4 osoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz