Doskonale wiem o tym że nie każdy lubi ryż, gdyż sama też
średnio za nim przepadam. Ale jeżeli jest on w takiej postaci jak w przepisie
to mówię Wam nie będziecie w stanie się oprzeć. Jest aromatyczny, miękki a do
tego apetycznie wyglądający. Uwielbiam go, chociaż moja rodzina też go bardzo
lubi to jednak obowiązkowo muszą być do tego, jak to moja córeczka mówi pałki z
kurczaka- czyli podudzia
:)
Naprawdę Polecam
Składniki:
Podudzia z kurczaka 8 sztuk
1 szklanka ryżu
400 ml bulionu drobiowego
Czosnek 4 ząbki
1 średnia papryka
1 puszka pomidorów
4 plasterki boczku wędzonego (około 90 g)
½ puszki groszku konserwowego
Średnia cebula
Natka pietruszki
Olej
Sól pieprz
Wykonanie:

Mięso należy natrzeć solą i pieprzem. Najlepiej około
godzinę lub dwie przed planowanym przygotowaniem i odstawić do lodówki. Boczek,
paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobniutko posiekać. Pomidory
pokroić na cząstki.
Na rozgrzanym oleju
należy podsmażyć z każdej strony podudzia do uzyskania złotego koloru, i odstawić
do wystudzenia. Następnie na czystą patelnie wrzucamy boczek, cebulę, paprykę i
czosnek. Po około 8 min dodajemy pomidory. Następnie wsypujemy ryż, wlewamy
bulion, mieszamy aby składniki się połączyły i na koniec wkładamy podsmażone
wcześniej podudzia. Całość przykrywamy i dusimy 20-30 min. Pięć minut przed
końcem dodajemy groszek konserwowy i posiekaną natkę pietruszki (pęczek). Możemy
też doprawić całość do smaku według własnych upodobań. Podajemy z ulubionymi
surówkami, sałatkami albo bez. Podane składniki wystarczają na przygotowanie
obiadu na 4 osoby.
Komentarze
Prześlij komentarz