Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 4 grudnia 2014

Świąteczna Strucla z makiem

 
Podane składniki wystarczają na dwie duże strucle. Można wykorzystać gotową masę makową jeżeli chcemy zaoszczędzić na czasie. U mnie w domu zawsze robię masę makową sama, gdyż moja rodzina ją uwielbia. IDEALNE NA ŚWIĘTA które coraz bliżej:)
POLECAM, nie ma to jak swoja własna Świąteczna Strucla

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
25 dag masła
4 żółtka
4 dag drożdży
1 ½ szklanki mleka
Szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
50 dag maku
¾ szklanki cukru
4 łyżki miodu
4 dag masła
2 białka
1 dag drożdży
Olejek migdałowy
10 dag bakalii – posiekane orzechy laskowe, rodzynki, skórka pomarańczowa

SKŁADNIKI DO SMAROWANIA:
2 białka
2 żółtka

Wykonanie:
Z drożdży, ½ szklanki mleka oraz łyżeczki cukru przygotować rozczyn i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
Następnie żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać i dodać do niej wyrośnięty rozczyn, masę żółtkową, masło, mleko, sól i całość wyrobić na ciasto. Potem ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Mak zalać wrzącą woda i gotować na małym ogniu przez 20-30 min.
Następnie przecedzamy go przez sito i przepuszczamy przez maszynkę 3 razy.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy mak, stopniowo dodajemy resztę składników: cukier, miód, olejek migdałowy i bakalie.
Całość smażymy około 15 minut na małym ogniu, bez przerwy mieszając. Do gorącej masy zdjętej z ognia dodajemy na sztywno ubitą pianę z białek. Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżeczkach wody i mieszamy z masą makową.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować białkiem. Następnie nakładamy masę makową i starannie zwijamy struclę.

Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Gotową strucle wkładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Strucle piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni.

2 komentarze:

  1. Czy gotową masę makową należy również przesmażyć i do gorącej dodać ubite białka i drożdże?

    OdpowiedzUsuń
  2. gdy korzystałam z gotowej masy makowej nie ingerowałam w nią. Tzn. przyrządzałam po prostu ciasto według przepisu i smarowałam ciasto gotową masą makową, zawijałam i piekłam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń