Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 30 stycznia 2015

Kotleciki z ryżu


Coś dla smakoszy ryżu w różnych formach. Bardzo lubię te kotleciki.
Przyprawiając je dodaje wszystko to co mam pod ręką: Vegetę, pieprz, sól, bazylie oregano i trochę pieprzu czosnkowego. Odpowiednio przyprawione wychodzą rewelacyjne. Polecam 



Składniki:
1,5 szklanki ryżu
4 jajka
2 łyżki przecieru pomidorowego

10 dag sera żółtego tartego na grubych oczkach
Przyprawy
4 łyżki bułki tartej
Olej do smażenia

Wykonanie:
Ryż ugotować. 2 jajka ugotować na twardo. Do przestudzonego ryżu dodać dwa surowe jajka. Ugotowane jajka obrać ze skorupek i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ryżu. Następnie do ryżu dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy i 2 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy masę. na koniec dodajemy tarty ser żółty Następnie formujemy w rękach kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz