Pieczone piersi z kurczaka w panierce z krakersów
Bardzo fajna smaczna i ciekawa propozycja piersi z kurczaka. Taka była Moja reakcja gdy spróbowałam tego dania pierwszy raz. Teraz robię tą potrawę bardzo często. Moje dzieci ją uwielbiają. Ale zaznaczam że tylko w wersji którą podałam. Dodatkowo do jogurtu można dodać pokrojony koperek. Smak jest cudowny, taki wyjątkowy. Moje dzieci nie lubią zieleniny dlatego nie dodaje koperku do mojego kurczaka.
Składniki:
2 filety z kurczaka około 500 gram
Duży kremowy jogurt naturalny 400 gram
Sól, pieprz
Duże krakersy solone około 180 gram
Wykonanie:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę, ale pamiętaj
że nie powinna być za mała.
Jogurt Naturalny doprawić solą i pieprzem ewentualnie dodać
pokrojony koperek. Dokładnie wymieszać i włożyć do jogurtu pokrojoną pierś z
kurczaka. Całość włożyć do lodówki na około godzinę. Następnie bardzo dokładnie
zgnieść krakersy, i moczyć w nich kurczaka z zalewy jogurtowej.
Kurczaka w panierce umieszczamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i władamy do rozgrzanego do temp 220 stopni piekarnika
stopniowo zmniejszając temp do 180 stopni. Piec 30 min.
Komentarze
Prześlij komentarz