Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

wtorek, 17 lutego 2015

Rogaliki drożdzowe z różą



Idealne o każdej porze dnia, najbardziej lubi je moja córeczka. Dlatego pojawiają się dość często na naszym stole. Naprawdę polecam wszystkim. Nie są czasochłonne i są łatwe w przygotowaniu. Tylko należy pamiętaj aby uważać z dosypywaniem mąki. Ciasto drożdżowe musi być miękkie, delikatne i puszyste. Wtedy nasze rogaliki po upieczeniu będą Wyśmienite, i nikt im się nie oprze.:)

Składniki:

5 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
4 jajka
¾ margaryny rozpuścić i ostudzić
1 kg mąki pszennej
5 łyżek cukru
Marmolada – u mnie najczęściej jest o smaku róży  
Dodatkowo: 2 jajka do posmarowania rogalików, cukier puder do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozdrabniamy w ciepłym mleku dodając około 2 łyżek cukru. Następnie do naszego rozczynu dodajemy szklankę mąki, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy masa drożdżowa wyrośnie dodajemy: jajka, rozpuszczoną ale zimną margarynę, resztę cukru oraz mąkę, wyrabiamy aż do powstania jednolitej masy drożdżowej. Mąkę dodajemy stopniowo!!!!  Całość pozostawiamy do wyrośnięcia –aż podwoi swoją objętość. Nie podaję tutaj czasu ile nasze ciasto potrzebuje do wyrośnięcia, gdyż ma tutaj wpływ m.in. temperatura w pomieszczeniu w którym ciasto ma rosnąć. Jeżeli jest ciepło wyrośnie po prostu szybciej. Już się o tym wielokrotnie przekonałam. 

Gdy ciasto drożdżowe odpowiednio wyrośnie wyrabiamy je ręcznie co jakiś czas podsypując mąką. Należy pamiętać że ciasto drożdżowe jest elastyczne dlatego nie może być w nim za dużo mąki, gdyż wtedy straci swoją elastyczność i miękkość i będzie po prostu takie twarde i ciężkie przy wyrabianiu.    Ciasto dzielimy na trzy części, z każdą postępujemy tak samo czyli: wałkujemy, wykrawamy trójkąty średniej wielkości, nakładamy marmoladę i zawijamy rogaliki. 

Rogaliki zawsze układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiam jeszcze na ok. 20 min aż trochę podrosną :)

Smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy przez około 12-15 min. wszystko w zależności jak duże są rogaliki. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.  

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz