Blok czekoladowy z mleka w proszku
Ciasto które przypomina mi dzieciństwo. Moje skradanie się do kuchni po mleko w proszku, i podjadanie go ukradkiem łyżką. Zawsze je uwielbiałam oczywiście sypkie do bezpośredniej konsumpcji. Dlaczego?? Sama nie wiem. Jest pyszne :) To ciasto jest wyjątkowe, oczywiście dla osób lubiących mleko w proszku. Nie skomplikowane, zawsze się udaje, a ten smak, REWELACJA. Jeżeli ktoś lubi można dodać jeszcze bakalie a zamiast pokruszonych herbatników – pokruszone wafle. Idealne na nadchodzący weekend Majowy. Jeszcze zdążycie kupić mleko w proszku i margarynę. Moje już się schładza
Składniki:
3 szklanki mleka w proszku pełnego
¾ szklanki mleka
½ szklanki cukru
Kostka margaryny
4 łyżki kakao
3 opakowania herbatników- każde po 50 g
Wykonanie:
W małym rondelku rozpuścić następujące składniki: mleko
(prawdziwe ¾ szklanki) , cukier, margarynę, kakao. Gotować do momentu
rozpuszczenia się margaryny, ale jednoczenie pilnować aby nie doprowadzić do
zagotowania. Do powstałej masy-jeszcze ciepłej, dodawać mleko w proszku i
bardzo energicznie mieszać , tak aby nie powstały grudki. Można do tego celu użyć
miksera i miksować na małych obrotach do powstania gładkiej masy. Na koniec
dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy drewnianą łyżką tak aby wymieszać
herbatki z masą. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia- moja
foremka miałam 30x10. I umieszczamy w
lodówce aby schłodzić nasz przysmak. Smacznego
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń