Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

środa, 29 kwietnia 2015

Ciasto Cytrynowe



 Szybkie, smaczne na każdą okazję. Robi się je błyskawicznie. A smakuje wyśmienicie. Lekkie i trochę kwaśne ze względu na obecność cytryny w cieście. Zachwyci każdego. Polecam

Składniki:
Kostka margaryny
2 szklanki mąki
4 jajka
¾ szklaki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża cytryna

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie pojedynczo dodawać jajka i ucierać do momentu powstania jednolitej masy. Dodać 1 szklankę mąki wraz z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o małych oczkach, a sok z cytryn wycisnąć połączyć ze sobą sok i skórkę i dodać do ciasta. Dodać drugą szklankę mąki i ucierać. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy- u mnie była to firma w rozmiarze 30x10, posmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec przez około 40-45 min w temperaturze 180 stopni.  Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem. 


3 komentarze:

  1. ale mi smaku zrobiłaś . Uwielbiam ciasta cytrynowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie puchate, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam Twój przepis, wyszło pycha ;)
    Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń