Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 2 kwietnia 2015

Swojski boczek na świąteczny stół



Boczek który w smaku jest rewelacyjny. Kupując surowy boczek patrzymy na to aby był ładny i niezbyt tłusty. Można go również zamiast gotować to upiec w piekarniku. Ja osobiście wole boczek gotowany. Idealny na nadchodzące święta. Mój boczek marynował się w 48 godzin. I jest SUPER


surowy marynowany boczek
Składniki:
1 kg surowego boczku
1 cała papryka słodka
5 liści laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
5 średnich ząbków czosnku
2 łyżki Vegety
2 łyżki ziół prowansalskich
boczek ugotowany
Pieprz
 

Wykonanie:
Boczek opłukać i oczyścić. Przekroić boczek na mniejsze kawałki. Mój przekroiłam na 3 części.
Wszystkie przyprawy wymieszać w jednej misce i tymi przyprawami natrzeć boczek. Czosnek obrać pokroić w paseczki i obłożyć nim boczek. Dodać również ziele angielskie oraz liść laurowy i odstawić na co najmniej 24 godziny w zimne miejsce.
Następnie boczek zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 90 min.
Dodając międzyczasie 2 kostki rosołowe i 6 łyżek magii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz