Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 1 maja 2015

Sałatka obiadowa lub grillowa z rzodkiewek, ogórka i sałaty



Idealna propozycja jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze  smakuje np. do grillowanego mięsa.
Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Składniki:
2 pęczki rzodkiewek- każdy po 10 sztuk
1 duży ogórek zielony
4 liście sałaty
1 łyżka siekanego koperku
3 łyżki jogurtu naturalnego
Sól, pieprz 

Wykonanie:
Rzodkiewkę oczyścić, pozbyć się liści oraz korzeni i pokroić w paseczki. Ogórka obrać ze skórki, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startego ogórka odstawić na około 10 min, następnie odcisnąć z  nich wodę.  Rzodkiewkę połączyć z ogórkiem. Liście sałaty umyć, pokroić lub rwać i dodać do rzodkiewki i ogórka. Następnie dodajemy jogurt naturalny lub śmietanę – wszystko według upodobań, posypujemy koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. 


2 komentarze: