Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 9 lipca 2015

Soczyste Żeberka z Oscypkiem



Wyjątkowo soczyste i aromatyczne żeberka z smacznym dodatkiem. Moja rodzina je uwielbia. Są rewelacyjne.
 
Składniki:
1 kg żeberek
4 ząbki czosnku
4 małe oscypki
Przyprawy: Vegeta, majeranek, sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka

Wykonanie:
Żeberka dokładnie płuczemy i kroimy na porcje.
Następnie przyprawy mieszamy  w małej miseczce, tak aby było nam wygodniej nacierać potem żeberka.  Przyprawami nacieramy żeberka z obu stron i pozostawiamy na ok. 1 godzinę – żeberka będą przez to bardziej aromatyczne.  Czosnek obrać i pokroić bardzo drobno. Żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pokrojonym czosnkiem.
Nagrzewamy piekarnik do temp 180 stopni i wkładamy żeberka. Po ok. 15 min polewamy żeberka 1 szklanką zimnej wody i pieczemy kolejne  15 min. Po tym czasie żeberka obracamy na drugą stronę i pieczemy 10  min. Międzyczasie musimy pamiętać, aby polewać żeberka powstałym sosem. Oscypki przekroić na pół. Po 15 min wyciągamy z piekarnika naczynie żaroodporne i na każde żeberko dajemy połowę oscypka. Pieczemy jeszcze ok. 5 min- do momentu rozpuszczenia się oscypka. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz