Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 12 października 2015

Zapiekanka z mięsa mielonego



Zapiekanka która zniknęła niemal od razu. Wszyscy byli zachwyceni.  Doskonale pasuje sama,  ale również z dodatkami typu kasza, ryż, ziemniaki.  Polecam

Składniki:
0,7 kg mięsa mielonego
0,7 kg marchewki
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
0,3 kg sera żółtego
Natka pietruszki
Przyprawy: Vegeta, maga, pieprz,
olej

Wykonanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie trochę poddusić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Pieczarki oczyścić, pokroić w prążki i dodać do cebuli, następnie pieczarki z cebulką trochę poddusić  i doprawić. Mięso mielone doprawić do smaku: Vegetą, magą, pieprzem  ewentualnie jakimiś ziołami wszystko według uznania.  Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i układać warstwami: połowę doprawionego mięsa mielonego, pieczarki, połowa marchewki,  1/3 startego sera żółtego, reszta mięsa mielonego, reszta marchewki, około 2 łyżki natki pietruszki posypać po całości, ostatnią warstwą jest starty ser żółty. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.    Pieczemy w 200 stopniach  przez około  45 min.

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń