Proziaki - placuszki góralskie
Podsyłam Wam propozycję na rewelacyjne placuszki góralskie
Zwane w naszym rejonie proziakami
Są przepyszne i często u mnie zastępują chleb
Oczywiście najlepiej smakują jeszcze ciepłe z patelni chociaż wiem wiem nie do końca to zdrowe
Składniki:
0.5 kg mąki pszennej
400 g kefiru lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
I składników będzie na tyle
Produkty dajemy do jednego naczynia i ugniatamy ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać kółka- ja robiłam to szklanką
Gotowe placuszki pieczemy na czystej patelni bez dodatku oleju. Pieczemy z obu stron do momentu zarumienienia - pamiętając żeby za szybko nie zdejmować z patelni gdyż ciasto w środku też musi sie dopiec.
I to tyle
Polecam bo są na prawdę meeega
Komentarze
Prześlij komentarz