Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

wtorek, 18 stycznia 2011

Sałatka obiadowa z kapusty pekińskiej



Szybka, prosta i smaczna sałatka obiadowa.


Składniki:
1 mała kapusta pekińska
4 średniej wielkości ogórki konserwowe
1 cebula
1 marchewka
3 łyżki śmietany 18 %
Przyprawy: sól, pieprz, pokrojony koperek- ewentualnie można dodać jeszcze jakieś swoje ulubione przyprawy, ja zawsze dodaje również bazylię i oregano dla lepszego smaku

Wykonanie:
Kapustę drobno pokroić i opłukać w zimnej wodzie.
Następnie ogórki pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę również pokroić w kostkę. Następnie do śmietany dodać pieprz, sól, koperek i przyprawy które lubimy, dokładnie wymieszać. Do większego naczynia wsypać pokrojoną kapustę, cebulę, ogórki, marchewkę na końcu dodać śmietanę i wszystko razem połączyć. Śmietanę najlepiej jest dodać 15 min przed podaniem sałatki dla lepszego aromatu.



5 komentarzy:

  1. fajna sałatka, pasuje praktycznie do każdego mięsa :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna, ostatnio jadłam takową w górach, to klasyczny, sprawdzony przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mojej rodziny to pyszna salatka

    OdpowiedzUsuń
  4. dla mojej rodziny jest ona jak cud

    OdpowiedzUsuń