środa, 23 lutego 2011

Moskole - góralskie placki



Placuszki rodem z gór. Jedna z najstarszych potraw na Podhalu. Można je spotkać w każdej góralskiej karczmie.
goralskachatka.com

Składniki:

1 kg ziemniaków
0,5 kg mąki pszennej
Szczypta soli
1 jajko
Sos czosnkowy lub bryndza


Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i zemleć lub zgnieść na gładką masę.
Dodać mąkę, jajko, sól. Wyrobić ciasto. Formować małe owalne placuszki. Smażyć na patelni bez tłuszczu do momentu zarumieniania. Podawać z sosem czosnkowym lub bryndzą. Najlepsze są z pieca węglowego pieczone na blaszce. Ale niestety nie posiadam takiego pieca i moje placuszki piekę na patelni.


10 komentarzy:

  1. oooo świetne są :-) moi rodzice całkiem niedawno wrócili z Zakopca i mama opowiadała mi o moskolach :-) muszę pokazać jej ten przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam, jak Makłowicz się nimi zachwycał...a ja do tego czasu ich nie spróbowałam... Powinnam się wstydzić.. Piękne placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, o proszę :)
    Mieszkałam 3 miesiące w Wiśle. Tam roiłam placki z gotowanych ziemniaków i mąki, ale smażonych na dość głębokim tłuszczu, z sosem czosnkowym właśnie. Ten przepis jest znacznie ciekawszy - muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nima jak nase placki nawet w hameryce jy robiylak syckim smakowlay

    OdpowiedzUsuń
  5. I te placki mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  6. jo spróbowałak jy warziyć i uwarziłam.nowet babka Hanka mnie godała że dobre,a mam dopiyro 12 lat.

    OdpowiedzUsuń
  7. ładnie wyglądają!!!;) mam pytanie, czy te placki trzeba jesc od razu po przygotowaniu czy mozna je zrobic dzien lub dwa dni wczesniej???????

    OdpowiedzUsuń
  8. przepyszne, dla mnie dobre i zaraz po smażeniu i na drugi dzień, na zimno ;) Nie mieszkam w górach, ale mam góralskie korzenie. Ciągnie mnie tam, ale póki nie mogę się przeprowadzić chociaż w kuchni robię sobie małe Karpaty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo proste w wykonaniu. Robię na oko...czyli nie stosuję proporcji ziemniaki-mąka. Smażę na oleju.
    Wychodzą bardzo smaczne. Najlepsze są zaraz po usmażeniu ale na zimno też smakują wyśmienicie. Oczywiście do tego sos czosnkowy...mniam. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń