Moskole - góralskie placki
Placuszki rodem z gór. Jedna z najstarszych potraw na Podhalu. Można je spotkać w każdej góralskiej karczmie.
goralskachatka.com
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg mąki pszennej
Szczypta soli
1 jajko
Sos czosnkowy lub bryndza
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i zemleć lub zgnieść na gładką masę.
Dodać mąkę, jajko, sól. Wyrobić ciasto. Formować małe owalne placuszki. Smażyć na patelni bez tłuszczu do momentu zarumieniania. Podawać z sosem czosnkowym lub bryndzą. Najlepsze są z pieca węglowego pieczone na blaszce. Ale niestety nie posiadam takiego pieca i moje placuszki piekę na patelni.
oooo świetne są :-) moi rodzice całkiem niedawno wrócili z Zakopca i mama opowiadała mi o moskolach :-) muszę pokazać jej ten przepis ;-)
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPamiętam, jak Makłowicz się nimi zachwycał...a ja do tego czasu ich nie spróbowałam... Powinnam się wstydzić.. Piękne placuszki!
OdpowiedzUsuńO, o proszę :)
OdpowiedzUsuńMieszkałam 3 miesiące w Wiśle. Tam roiłam placki z gotowanych ziemniaków i mąki, ale smażonych na dość głębokim tłuszczu, z sosem czosnkowym właśnie. Ten przepis jest znacznie ciekawszy - muszę wypróbować :)
nima jak nase placki nawet w hameryce jy robiylak syckim smakowlay
OdpowiedzUsuńI te placki mi się podobają!
OdpowiedzUsuńjo spróbowałak jy warziyć i uwarziłam.nowet babka Hanka mnie godała że dobre,a mam dopiyro 12 lat.
OdpowiedzUsuńładnie wyglądają!!!;) mam pytanie, czy te placki trzeba jesc od razu po przygotowaniu czy mozna je zrobic dzien lub dwa dni wczesniej???????
OdpowiedzUsuńprzepyszne, dla mnie dobre i zaraz po smażeniu i na drugi dzień, na zimno ;) Nie mieszkam w górach, ale mam góralskie korzenie. Ciągnie mnie tam, ale póki nie mogę się przeprowadzić chociaż w kuchni robię sobie małe Karpaty :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste w wykonaniu. Robię na oko...czyli nie stosuję proporcji ziemniaki-mąka. Smażę na oleju.
OdpowiedzUsuńWychodzą bardzo smaczne. Najlepsze są zaraz po usmażeniu ale na zimno też smakują wyśmienicie. Oczywiście do tego sos czosnkowy...mniam. Super przepis.