Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 7 marca 2011

Grzane piwo z jajkami


Polecam grzane piwo z jajkiem. Pomaga nawet przy niewielkich zapaleniach gardła.

Składniki:
- 0,5 litra piwa,
- 2 żółtka,
- 3 łyżeczki cukru,
- wg. uznania można dodać przyprawy, goździki i cynamon.

WYKONANIE:

Wlać piwo do garnka i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wg. uznania można dodać przyprawy. Międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem. Kiedy piwo zostanie podgrzane, ale nie ugotowane, dodać utarte żółtka. Następnie wymieszać wszystko. Wlać piwo do kufla i podać na gorąco.

4 komentarze:

  1. hmmm... ciekawe.
    aczkolwiek nie wiem, czy bym się odważyła ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja!! polecam w mroźne dni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe na niewielkie przeziębienia .Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne przy niewielkich przeziębieniach

    OdpowiedzUsuń