Placek po Zbójnicku
placek który zawsze smakuje tak samo. czyli super.
Składniki na placki ziemniaczane:
0,7 kg ziemniaków,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
2 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
Przyprawy: sól, pieprz.
Olej do smażenia.
Składniki na sos zbójnicki:
0,5 kg mięsa wieprzowego- może być łopatka bez kości,
1 średnia cebula,
2 ogórki konserwowe,
6 średnich pieczarek,
3 łyżki mąki pszennej,
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka.
Wykonanie placków ziemniaczanych:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, tak samo postąpić z cebulą i czosnkiem.
Do startej masy dodajemy jajka, mąkę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, formując okrągłe placuszki.
Wykonanie sosu zbójnickiego:
Mięso pokroić w kostkę .
Pieczarki obieramy i kroimy wzdłuż, tak samo robimy z ogórkami.
Mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką
Następnie mieszamy i dodajemy mąkę
Mięso dokładnie obtaczamy w mące
Następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy ok. 5 min.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do usmażonego mięsa.
Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy szklankę zimnej wody, pokrojone pieczarki i ogórka.
Następnie dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok. 15 min pod przykryciem
Pod koniec gotowania możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem według uznania.
Placek po zbójniku podajemy tak jak na zdjęciu poniżej.
Czyli: placek, sos zbójnicki, placek.
ooo pychota! zjadłabym z miłą chęcią taki placek, a mój mąż to by mnie na rękach nosił :)
OdpowiedzUsuńza samo zjedzenie? kochany facet:)
UsuńHehe nie ma to jak dogodzić facetowi...jedzeniem 😄 prawda?? Przez żołądek do serca...tu się z Tobą zgadzam Beti.
UsuńJa z mężem jedliśmy trochę podobne ale po beskidzku a sos był przepyszny żałuję że nie poprosiłam o przepis 😊 w Siekierezadzie w Cisnej w Bieszczadach.polecam 😁
UsuńUwielbiam...ale coś za rzadko robię...muszę to zmienić :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIleż bym dała teraz za taki talerz z plackami! Uwielbiam placki po zbójnicku!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
P.S. Bardzo apetyczny blog:)
pyycha:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale zjadłabym bardzo chętnie:)
OdpowiedzUsuńdaaawno go nie jadłam, a taki pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńA my idziemy do sklepu po składniki i też taki zrobimy :-)))
OdpowiedzUsuńuwielbiam placki ziemniaczane. robiłam je zazwyczaj same bez żadnego sosu, ale zachęciły mnie Twoje apetycznie wyglądające zdjęcia. I zrobiłam ten zbójnicki sos.
OdpowiedzUsuńNIE ŻAŁUJĘ
wyszły W Y Ś M I E N I T E!!!
chociaż ja dodałam jeszcze czosnek i coś na ostro :)
pozdro lila
Wyszły wyśmienicie
OdpowiedzUsuńWspaniałe częściej będę je robił
OdpowiedzUsuńZrobiłam i do tego jeszcze połałam sosem czosnkowym - pychaaaa ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie. Jest sycące i pyszne. Ja osobiście i moja rodzinika lubi sosik na ostro którego przełamuje śmietana .
OdpowiedzUsuńSuper przepis
pozdrawiam. On
właśnie zrobiłam... Niebo w gębie :) :) :) Pozdrawiam i dziękuję, Ola
OdpowiedzUsuńJak pachnie...Właśnie pyrkocze w garnuszku,dzięki��
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis. Prosty, szybki i smaczny. Nawet na Kaszubach można poczuć się jak w górach. ;-)
OdpowiedzUsuńPzdr. Michał
Pychota
OdpowiedzUsuńRobiłem taki
OdpowiedzUsuńPrzepyszny