Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

środa, 4 maja 2011

Ciasteczka Pieguski



Zawsze bardzo lubiłam pieguski i tak już zostało. Bardzo często je piekę. Tylko zawsze robię podwójną porcję bo znikają bardzo szybko- nawet ciepłe


SKŁADNIKI:
2 szklanki maki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostki masła
cukier waniliowy
3/4 szklanka cukru pudru
1 jajko
czekolada pokrojona w kostkę- całą tabliczkę najlepiej mlecznej
orzechy, rodzynki

WYKONANIE :

Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Wbijamy jajko i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę , mieszamy łyżką i wsypujemy dodatki. Następnie nakładamy ciasto łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając o tym aby robić odstępy między ciasteczkami, nie należy też przejmować się kształtem, gdyż podczas pieczenia ciasteczka same się formują.
Ciasteczka pieczemy ok. 15 min w temp 180 C.



4 komentarze:

  1. Zupelnie sie nie dziwie, ze tak szybko znikaja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieguski mają w sobie cos wesołego...oprócz tego że sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ; D

    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. schrupalabym je sobie ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń