Ciasteczka Pieguski
Zawsze bardzo lubiłam pieguski i tak już zostało. Bardzo często je piekę. Tylko zawsze robię podwójną porcję bo znikają bardzo szybko- nawet ciepłe
SKŁADNIKI:
2 szklanki maki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostki masła
cukier waniliowy
3/4 szklanka cukru pudru
1 jajko
czekolada pokrojona w kostkę- całą tabliczkę najlepiej mlecznej
orzechy, rodzynki
WYKONANIE :
Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Wbijamy jajko i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę , mieszamy łyżką i wsypujemy dodatki. Następnie nakładamy ciasto łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając o tym aby robić odstępy między ciasteczkami, nie należy też przejmować się kształtem, gdyż podczas pieczenia ciasteczka same się formują.
Ciasteczka pieczemy ok. 15 min w temp 180 C.
Zupelnie sie nie dziwie, ze tak szybko znikaja :)
OdpowiedzUsuńPieguski mają w sobie cos wesołego...oprócz tego że sa pyszne:)
OdpowiedzUsuńMniam ; D
OdpowiedzUsuńwww.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
schrupalabym je sobie ze smakiem:)
OdpowiedzUsuń