Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 21 lipca 2011

Gulasz Drobiowy



Nie każdy lubi mięso wieprzowe, dlatego też czasami dla odmiany robię gulasz drobiowy. Ten akurat jest bez dodatków ale polecam również gulasz drobiowy z warzywami lub z groszkiem zielonym.


Składniki:
2 piersi z kurczaka (średniej wielkości)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki mąki
3 liście laurowe
3 ziarenka pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
Olej do smażenia
Przyprawy: papryka słodka, sól, Vegeta,

Wykonanie :
Mięso należy pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa tak samo postąpić z czosnkiem. Gdy cebulka się już zarumieni to dolać ok. 0,7 litra zimnej wody, całość doprowadzić do wrzenia. Zazwyczaj po dolaniu wody powstaje piana, którą należy zebrać. Następnie dodajemy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, paprykę słodką (chyba że ktoś lubi gulasz na ostro to paprykę ostrą), sól, Vegetę. Możemy również dodać inne przyprawy które dodadzą lepszego smaku i aromatu. Dla mnie w zupełności wystarczają te przyprawy które napisałam. Wszystko dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 35 min. Gulasz możemy podawać z : gotowanymi ziemniakami, kaszą gryczaną, makaronem lub z pieczywem.



1 komentarz:

  1. ja wolę zdecydowanie bardziej wersję drobiową :)

    OdpowiedzUsuń