Gulasz Drobiowy



Nie każdy lubi mięso wieprzowe, dlatego też czasami dla odmiany robię gulasz drobiowy. Ten akurat jest bez dodatków ale polecam również gulasz drobiowy z warzywami lub z groszkiem zielonym.


Składniki:
2 piersi z kurczaka (średniej wielkości)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki mąki
3 liście laurowe
3 ziarenka pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
Olej do smażenia
Przyprawy: papryka słodka, sól, Vegeta,

Wykonanie :
Mięso należy pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa tak samo postąpić z czosnkiem. Gdy cebulka się już zarumieni to dolać ok. 0,7 litra zimnej wody, całość doprowadzić do wrzenia. Zazwyczaj po dolaniu wody powstaje piana, którą należy zebrać. Następnie dodajemy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, paprykę słodką (chyba że ktoś lubi gulasz na ostro to paprykę ostrą), sól, Vegetę. Możemy również dodać inne przyprawy które dodadzą lepszego smaku i aromatu. Dla mnie w zupełności wystarczają te przyprawy które napisałam. Wszystko dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 35 min. Gulasz możemy podawać z : gotowanymi ziemniakami, kaszą gryczaną, makaronem lub z pieczywem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty