Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

niedziela, 3 marca 2013

Sałatka z pierożkami tortellini




 Wyśmienita sałatka która zachwyca każdego. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Idealna na każdą okazję.   Polecam ją gdyż jest też zdrowa. Jeżeli ktoś nie przepada za majonezem, to równie dobrze może zrobić tę sałatkę bez majonezu. Lub bezpośrednio przed zjedzeniem, dodać jogurt naturalny.   Też jest pyszna, sama próbowałam 


Składniki: 
 20 dag pierożków tortellini z grzybami lub z mięsem
4 ugotowane na twardo jajka
1 średni ogórek zielony
1 średni pomidor
szczypiorek, koperek
majonez
sól, pieprz


Wykonanie:
pierożki ugotować zgodnie z przepisem. Jajka pokroić w kosteczkę. Ogórek obrać  i przekroić wzdłuż. Następnie obie połówki ogórka pokroić na paseczki.  Pomidora kroimy w kosteczkę. Do jednego naczynia dajemy ugotowane i przestudzone pierożki, pokrojonego ogórka, pomidora i jajka. Dodajemy 1 dużą łyżkę majonezu, przyprawiamy solą i pieprzem i delikatnie całość mieszamy. Na koniec kroimy drobno koperek i szczypiorek i dodajemy do naszej sałatki. Jeszcze raz delikatnie mieszamy. Napisałam 1 dużą łyżkę majonezu gdyż mi zawsze wystarcza.     


2 komentarze: